Romani in strainatate – romanul cu frica de romani

November 3, 2018

Ultima categorie de romani in strainatate sunt romanii cu frica de romani. Nu e nici romanul traditional, nici romanul americanizat, si nici realizat. Este propria lui categorie.

Romanii cu frica de romani sunt romanii care au plecat din Romania din cauza ca nu le place absolut nimic despre Romania. Ei cred ca romanismul este in “sange” si ca orice ai face, romanul este sursa tuturor problemelor pe care le-au avut vreodata. Considera ca daca dai de un roman, oriunde ai fi, nimic bun nu are cum sa urmeze.

Romanul cu frica de romani tace din gura atunci cand aude vorbindu-se romaneste aproape de el. De exemplu este in magazin si aude (de obicei pe langa paine, ca la romani le place painea) romaneste, se uita pierdut semi-palid la fata la sotia lui si nu mai cumpara nicio paine. Eventual se prefac ca nu sunt romani, si vorbesc in cea mai proasta engleza pe care au vorbit-o vreodata, cu accent romanesc. Romanii cu frica de romani rareori vorbesc engleza cu accent bun, oricat de mult ar incerca. Apoi incearca sa se duca la alt raion, insa acolo da de acelasi roman. Iar cand se duce timid la casa, cu doar jumatate din ce voia sa cumpere, are in spate pe acelasi roman. Si in timp ce asteapta ca sa fie aprobat credit card transaction, transpira de emotie gandidu-se ca daca isi da seama celalalt roman ca el este roman. Daca va intra in vorba? Ce se va face atunci?

Romanul cu frica de romani se intereseaza prima oara daca la party-ul unde se duce mai vin si alti romani ca sa stie sa nu se duca. Prefera sa stea acasa plictisit si sa asculte muzica romaneasca in mare taina.

Romanul cu frica de romani nu vrea sa aibe de aface cu mici afaceri care apartin de romani. De exemplu nu isi va duce masina in service chiar daca omul este pe 1/4 roman  si care oricum a plecat in Iugoslavia sau de unde este acum 30 de ani. Cand are de ales, prefera sa plateasca mai mult numai ca sa fie sigur.

Romanul cu frica de romani  atunci cand se intalneste cu alti romani ii e frica sa vorbeasca despre el pentru ca ii e frica ca celalalt roman (mai ales daca e romanul realizat). Romanul realizat este canibal de romani cu frica de romani. Asa cum pisica simte cutremurul, sau frica, asa si romanul realizat simte cand un roman ii e frica de romani, si intotdeauna are pregatita o poveste pe care romanul cu frica de romani nu vrea sa o auda. De obicei o alege pe cea in care povesteste despre realizarile copilului la scoala pe care a recompensat-o cu o excursie in Japonia. Romanul realizat va sti unde sa se plaseze astfel inca romanul cu frica de romani sa nu poata scapa atat de usor.

Romanul cu frica de romani nu are sanse mari sa devina romanul realizat, si nici romanul traditional. Este cel mai aproape de romanul americanizat, dar nu exact. Este pur si simplu romanul sfios, fara o traditie infipta in el, care mananca ba un chow mein, ba bea o bere Pale Ale pentru ca asa s-a nimerit sa fie in 6-pack.Si nu ii place nici una din astea de fapt.  Pentru ca nu are o preferinta anume, in afara de preferinta de a NU mai avea nimic de aface cu ce inseamna lucruri romanesti. Insa vrea sa se integreze asa ca nu refuza nimic din ce nu este romanesc.

Este prins, blocat, intre a deveni roman traditional sau a deveni roman americanizat. Oscileaza continuu intre cele 2 categorii fara a lua o decizie. Pentru ca daca va lua o decizie ii e frica de ce vor gandi alti romani pe care ii evita, dar daca se intalnesc se gandeste ca ce vor spune.

Romanul cu frica de romani nu-i vine sa creada ca se vorbeste romaneste atunci cand se duce in concediu undeva departe de Romania. Cand viziteaza un obiectiv turistic important de obicei devine socat ca vede o doamna in varsta tinand nepoata de mana, de obicei o fetita cu codite. E atat de suparat ca a auzit romaneste incat nu mai face nicio poza, se uita pierdut la sotia lui, si pleaca mai departe. Si daca la urmatorul obiectiv turistic nu vede niciun roman, tot nu e multumit, din cauza ca la celalalt a vazut deja un roman care cum o fi ajuns acolo? Si nici acolo nu mai face nicio poza.

Dintre toate categoriile, romanul cu frica de romani este preferatul meu pentru ca este pe departe mult mai distractiv decat romanul traditional sau americanizat. De obicei imi place sa ii intreb unde locuiesc (le e frica ca vin peste ei) sau unde lucreaza (le e frica ca le iau serviciul). De obicei ezita sa dea un raspuns la inceput, pentru ca in subconstient se intreaba cat de periculos ar fi daca ar spune adevarul. Si se uita pierdut la sotia lor. Si apoi pleaca la alt raion, si nu mai cumpara paine.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: