Romani in strainatate – Romanul traditional

May 4, 2017

De fapt, romanul americanizat si romanul traditional sunt frati. Unul incearca sa America, dar nu reuseste mereu, iar celalalt nici nu incearca sa America. Amandoi sunt prietenii mei.

Romanul traditional nu intelege nimic din ce se intampla in jurul lui, pentru ca nu se poate desprinde de Romania.

Romanul traditional creste porci si gaini la el in curte, si le taie la bustul gol cu tigarea in gura, desi e ilegal.

Romanul traditional se enerveaza atunci cand aude alti romani vorbind in engleza. Copiii lui vorbesc romaneste perfect, desi nu au vazut niciodata Romania.

Romanul traditional merge la New York, se uita la Empire State Building, sta 5 minute, il ia somnul, si zice ca hai mai repede la restaurantul romanesc sa manance 15 sarmale si o ciorba de burta in 4 ore, ca intra lautarii.

Romanul traditional pune rosii pe pamantul unde nu cresc rosii. Sau cresc doar un pic, le mananca asa, si zice ca bune, dar nu mai bune ca in Romania. Si la anul iar pune rosii.

Romanul traditional nu stie sa stea in sir indian. Ii place sa faca un pic de tiganie oriunde s-ar duce. Daca e coada la un bufet suedez ii place sa se bage in fatza (si romanul americanizat face la fel, si el se da de gol).

Romanul traditional vede o strada curata, maturata, si simte nevoia sa arunce un ambalaj mic pe jos.

Cand se duce la plaja in Mexic, sau Hawaii, are grija sa aibe slipi, pieptul cat mai paros, crucea la gat impletita in parul masculin, si apoi sa se arunce in apa si intotdeauna dupa ce iese din apa sa zica : “Ce faina-i apa bai” si apoi sa dea un pic pe brate si pe spate, dupa care sa se duca sa se aseze pe prosopul alb luat din camera.

Romanul traditional cand aude ca cineva e bolnav ii spune ca rezolva cu o tzuica fiarta cu piper. De regula a trait in cel putin 2 tari, iar in America a trait de cel putin 25 de ani, timp in care pronuntia in engleza a ramas la fel indiferent ca a fost in Texas sau Cleveland. Scoate imediat o poza cu copiii lui, realizati, care vobresc limba “la perfectie”, si au casa. El pretinde ca ramas in America doar pentru copiii lui care au nevoie de el, si ca abia asteapta sa se intoarca in Romania unde nu a mai trait de 35 de ani.

Poarte ie la biserica si isi aprinde o tigare dupa slujba privind cu nostalgie in zare catre tarisoara lui la care se va intoarce, curand, poate in cativa ani, cand copiii o sa poata sa se descurce si fara el.

Advertisements

2 Responses to “Romani in strainatate – Romanul traditional”


  1. Hello Liviu,

    Remember forum.portal.edu? Remember pichiu? 🙂
    Am dat peste forum din intamplare, acum cateva zile, apoi ti-am gasit blogul si am zis, in spiritul vremurilor de mult apuse, sa verific daca mai ai puls si daca-ti merge bine.

    Zi faina!


  2. […] categorie de romani in strainatate sunt romanii cu frica de romani. Nu e nici romanul traditional, nici romanul americanizat, si nici realizat. Este propria lui […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: