Romani in strainatate – Romanul realizat

July 9, 2014

Vreau sa incep o serie de posturi despre romanii in strainatate.

Nu exista o nationalitate mai interesanta decat romanul. Romanul este destept si nu foarte destept in acelasi timp, sincer si fals, saritor si nepasator, generos si egoist. Exista mai multe categorii de romani, si mi se pare tare ca de fiecare data cand cunosc pe cineva nou, se incadreaza in una din categoriile pe care o sa le descriu. Mie imi plac toti romanii, cu bune si cu rele. Avem farmec, suntem amuzanti, si ingrijorator de asemanatori unii cu altii, oricat nu ne-ar placea sa recunoastem.

Pana acum avem asa:

  1. Romanul realizat
  2. Romanul americanizat, care a uitat limba romana la aeroport (un fel de Raducioiu american)
  3. Romanul traditional, cu dor de casa
  4. Romanul caruia ii e frica de romani

Romanul se schimba foarte greu. Nu se va muta dintr-o categorie in alta. Va intra in una din acele categorii din momentul in care a aterizat pe aeroportul din strainatate, si indiferent de ce i se va intampla in urmatorii 40 de ani, el nu se va schimba. Astazi vorbim despre romanul realizat. Il cunoasteti?

Romanul realizat este realizat dupa standardele de realizat/nerealizat din Romania: are o casa sau doua, o masina sau doua, si un copil sau doi. Este realizat. Este primul lucru pe care il afli despre el. Nu afli cum il cheama, sau de unde vine, sau prin ce parte sta. Dar vei afla ca este realizat. Daca este barbat si e mai in varsta, sigur are cioc. Nu orice cioc, ci cioc de realizat. Chiar si atunci cand nu vorbeste, ciocul sau preia rolul de a-ti spune: hei, sunt realizat. Daca este femeie, este mereu grabita, si nu are timp sa fie acolo unde este, din cauza ca se grabeste sa ajunga in alt loc unde nu are timp sa fie, ca sa ajunga acolo unde n-are timp sa aibe grija de ceea ce o face realizata.

Dar poate ca nu il vei intalni, si atunci ca sa fie sigur ca vei afla ca e realizat, isi va trimite pe unul din parinti la tine care iti va spune ca e realizat. Parintele iti va spune ca lui de fapt nu ii place in strainatate, si ca abia asteapta sa se intoarca la el la gospodarie. Dar … e a 7-a oara cand vine, si vine pentru ca copilul este realizat, sta la casa, si are masina si copil. Romanul realizat are oameni peste tot care se asigura ca se va afla ca este realizat. Romanul realizat umbla cu oameni realizati. Dar daca sunt romani, el prefera sa fie un pic mai putin realizati decat el. Micsorarea gradului de realizare in cadrul comunitatii este devastatoare, si poate cauza ruperi de prietenii. La fel cum o fata draguta are mereu o prietena care arata mai naspa, asa si romanul realizat umbla cu un roman mai putin realizat. Comparatiile se fac in metri patrati de la casa, in numarul de bai, in numarul de cilindri la masina, in realizarile nesemnificative ale copiilor. Orice detaliu este analizat atent. Romanul realizat vrea sa fie sigur ca e privit realizat. Daca nu ii pasa, atunci e in una din celelalte categorii.

Romanul realizat isi darama toti peretii din casa si renoveaza, apoi vrea sa discute despre asta. Isi pune mainile dupa ceafa, isi da scaunul pe spate, si apoi se preface ingrijorat ca nu va stii ce sa faca in aceasta situatie. Asteapta afirmarea conditiei de realizat. Atunci cand o va primi, va lasa scaunul la loc si va lua mainile de la ceafa. Uneori nu apuca sa spuna din prima ca si-a daramat peretii din casa, asa ca va astepta primul moment de tacere mai lung de 3 secunde, pe care le numara. Oamenii realizati cauta pauze in convorbiri asa cum cauti parcare libera in bucuresti la 9 dimineata.

Romanul realizat nu te intreaba si nu il intereseaza niciodata ce mai faci, insa tine legatura cu tine. Daca inca tine legatura, inseamna ca a aflat din alte surse ca aura de realizat nu ii este in pericol in detrimentul tau. Nu te va intreba niciodata nimic despre tine, decat daca face referire la ceva ce a facut el inainte. “Eu am facut X cand eram realizat. Tu parca n-ai facut, nu?” Iar daca te intalnesti foarte mult cu un roman realizat, de la un moment incolo vei observa ca povestile lui se repeta periodic. Niciodata aceiasi poveste 2 zile la rand insa, ca sa distribuie uniform realizarile de roman realizat. Si gandeste-te ca el face asta cu toata lumea. El tine minte per poveste per om per perioada de timp trecuta de la ultima revedere, per realizare. O memorie de elefant. Sau poate doar o memorie de realizat?

Advertisements

2 Responses to “Romani in strainatate – Romanul realizat”


  1. […] ca v-a placut ce am scris despre romanul realizat. Si mie imi plac romanii realizati, sunt prietenii mei, dar astazi ii lasam deoparte, pentru ca […]


  2. […] sunt romanii cu frica de romani. Nu e nici romanul traditional, nici romanul americanizat, si nici realizat. Este propria lui […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: