Profesoara si elevul

February 16, 2009

Afghanistan, vara

Colonelul era in misiune. Prin deserturile Afghanistanului, unde pericolul taliban era la orice pas. Amenintarea terorista si caldura , departarea de casa. E atat de greu, dar nu si pentru un barbat adevarat.Chiar daca ai gandul ca se poate sa nu te intorci niciodata . Acasa, la sotia ta.

Romania, vara. Aceeasi perioada

Un grup de elevi sosesc in tabara. Inarmati pana in dinti cu diverse lucruri nepotrivite pentru varsta aceea ( ar spune unii ) , se gandeau la lucruri de asemenea nepotrivite. Scriam destinul tineretii cu penel de sticla inmuiat in litri de Jack Daniels. Fumam arogant atragand atentia minorelor eleve sosite si ele. Totul decurgea normal. Nu m-as fi asteptat niciodata ca atunci, in plina inconstienta imbatatoare ( ce frumos ), sa apara doamna profesoara. Doamna profesoara avea o imagine care nu semana deloc cu imaginea standard pe care o poate avea o doamna profesoara. Parul prins, ochelari, demodata, nefeminina. Toate astea lipseau si erau inlocuite cu elemente surpriza, care m-au izbit si m-au zdruncinat atat de tare incat era sa ma prabusesc peste una din minore care roia in jurul grupului de tineri rebeli. Cand mi-am revenit in fire descoperisem ca stateam singur in ploaie cu o tigare stinsa demult in mana.

Trebuia sa o mai vad. Pe doamna profesoara …

Dimineata. Statea pe un scaun afara. Scaunul era plasat astfel incat sa simt ca ma vedea din toate unghiurile incomode mie, si care ma puneau intr-o lumina nefavorabila. Iesisem afara imbracat de scandal, exact cum as fi vrut sa fiu vazut de cardul de minore, si exact cum nu as fi vrut sa ma vada doamna profesoara. O suta de gesturi stangace , dese ca bataile de aripi ale unei pasari colibri, dar la fel de neobservabile, speram eu. Aruncam din cand in cand un ochi inspre scaunul acela si observam … ca ma observa. Picior peste picior, conturul formelor voluptoase ale doamnei profesoare  scotea in evidenta de acea bluzita ( era foarte cald , ca in Afghanistan de cald ) ce lasa la vedere noua, elevilor nevinovati, acei sani tineri si puternici , siguri pe ei , ai unei profesoare care nu avea cum sa fie o profesoara. Privirea pe sub ochi incarcata de perversiuni inimaginabile ma faceau sa ma simt un elev de nota 4 care isi invatase de 10, dar care uitase totul cu 5 minute inainte de lucrare . Tigarea tinuta intr-o mana era punctul culminant al pozitiei bratelor subtiri si delicate tinute incrucisate astfel incat sa incadreze la perfectie, ca intr-un tablou impresionist ( eram impresionat ) , sanii aceia siguri pe ei , in puternic contrast cu nesiguranta mea zglobie de minor betiv , nesigur pe el. Parul desprins o faceau sa para o profesoara dezlantuita. Ce nu putea fi stapanita. Insetata de … un raspuns corect, poate. M-am facut nevazut, era prea mult pentru mine.

Dupa-amiaza. Stateam pe acelasi scaun pe care statuse ea. Fumam. Marcat. Exact cand sa incep sa ma gandesc la posibilitatea revenirii in fire dupa episodul de dimineata, s-a intamplat. Aparuse pe usa, pe aceeasi usa pe care iesisem dimineata. Era imbracata cum ar fi vrut toata lumea sa o vada. Pregatita pentru o excursie, totul decent. Dar era de fapt la limita decentei . Era atat de obscena , dar intr-un mod decent. Si era constienta de asta. Sanii aceia siguri pe ei , atat de siguri incat ar fi putut sa ghideze singuri excursia, ma priveau la limita decentei . Viteza privirii, accelerata ca un fluid prin spatiul ingust ce era determinat de intersectia celor doua parti ale bluzei reunite pana la jumatate intr-un fermoar desfacut lasciv . Eu ii priveam , dar le-am intors capul rusinat, ca si cum as fi luat inca o nota de 4. Eram corigent pana acum. Urcase in autobuz mai intai un picior, apoi inca un picior, iar eu impinsesem la o parte intrebarile inocente ale minorei ce isi facuse loc langa mine. Fapt ciudat, pentru ca eu intrasem primul in discutie …

Seara. Teza. La discoteca, inarmati iarasi pana in dinti cu obiecte nespecifice. Poate daca nu venea profesoara treceam din oficiu. Dar venise. Exact cand eu credeam despre mine ca dansam bine, apare , cum altfel, intr-o tinuta imaculata , fosforescenta in lumina aceea. Tot ce avea pe ea era alb. Cazusem in genunchi ( probabil ca lumea credea ca era vreo miscare noua ) si imploram mila. Sanii aceia siguri pe ei erau ambalati in spatele unui sutien alb de asemenea, care parea smuls dintr-un articol de succes despre “cum sa innebunesti elevii la orele voastre”. Stia toate miscarile noi. Se unduia, daca vreti, ca o cadana . Din Afghanistan. Ascunsa de privirea celorlalti, dar salbatica pentru sotul ei. Iesisem afara din examen, picasem. Ma asezasem pe un scaun, iar fumul din tigare se ridica la fel de degeaba ca si mine in aer. Atunci aparuse dupa mine. Gasisem un subiect de discutie stupid pe care l-am exploatat apoi … pentru nu stiu cat timp. Era matura in gandire, iar eu incercam sa par matur. Purtam o discutie despre ceva stupid! Dar era doar elevul si profesoara… Apoi a plecat …”Noapte buna, Liviu”. Niciodata nu m-as fi gandit ca numele meu suna atat de frumos in nopti !

A doua zi m-am trezit special ca sa pot sa spun Buna dimineata, pentru ca o cunoastem . Puteam sa zic ca o cunosc. Dar plecase la gara. Am fugit la gara, pe sinele de tren. Era prea departe ca sa ajung. M-am oprit din fuga, si am dat cu picioarele in pietricele de parca totul ar fi din vina lor. Minorele s-au intors singure, fara doamna profesoara. Am aflat ca ii se intorsese sotul din Afghanistan.

Am primit un mail … la cateva zile dupa. “oricum, esti singurul care mi- a lasat impresia ca gandeste…mai mult;tinem legatura cum si daca doresti…ACEEASI” . Isi daduse seama de tot … “daca te-am invitat pe mess inseamna ca am presupus ceva..”. CE? Acelasi stil ascuns ca si privirea ei . Eu bineinteles ca nu intelegeam nimic. Eram acel elev prostutz … in fata unei profesoare care stia mai multe despre mine decat stiam eu. E frumos sa pici examene uneori.

[Va urma…]

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: